Fakturakøb eller factoring – hvad passer bedst til din virksomhed?

Mange virksomheder oplever udfordringer med likviditet, især når kunder betaler deres fakturaer med lange betalingsfrister på 30, 60 eller endda 90 dage. For at undgå likviditetspres vælger mange virksomheder at få forudbetalt deres tilgodehavender gennem finansielle løsninger som fakturakøb og factoring. Selvom de to begreber minder om hinanden, er der væsentlige forskelle, som er afgørende for, hvilken løsning der passer bedst til den enkelte virksomheds behov.

Factoring – løbende administration og stabilt cashflow

Factoring er en finansieringsløsning, hvor en virksomhed løbende belåner sine fakturaer til et finansieringsselskab. Udover hurtig likviditet kan factoring også give administrative fordele, fordi leverandøren ofte står for rykkerprocedurer og debitorstyring Det er en oplagt løsning for virksomheder med mange fakturaer, og som ønsker en mere stabil og løbende likviditet. Denne model er især velegnet til virksomheder med et fast flow af B2B-kunder og som har brug for hjælp til debitorstyring. Fordelen ved factoring er, at virksomheden hurtigt får frigivet kapital, som kan bruges til at betale løbende omkostninger, investere i vækst eller forbedre virksomhedens økonomiske nøgletal.

Fakturakøb – fleksibel finansiering til hurtig kapital

Ved fakturakøb sælger virksomheden én eller flere konkrete fakturaer til et finansieringsselskab og får pengene udbetalt med det samme. Dette er en mere fleksibel og behovsbasseret løsning, hvor der ikke nødvendigvis er en løbende aftale mellem parterne. Når fakturaen er solgt, overtager selskabet også risikoen og ansvaret for opkrævning hos kunden. Fakturakøb egner sig godt til virksomheder i vækst eller virksomheder, der kun lejlighedsvis har behov for øget likviditet. Det kan være afgørende for at kunne investere i nye projekter, betale lønninger til tiden eller dække uforudsete udgifter.

Hvilken løsning passer til hvilken virksomhed?

Valget mellem factoring og fakturakøb afhænger i høj grad af virksomhedens behov, struktur og volumen. For virksomheder med mange kunder og et højt fakturavolumen kan factoring være en fordelagtig og effektiv løsning. For mindre virksomheder eller dem med mere uforudsigelige behov kan fakturakøb give den nødvendige fleksibilitet uden at binde sig til en fast aftale.

Fælles for begge løsninger er dog den store fordel: virksomheden får sine penge udbetalt med det samme og kan dermed forbedre likviditeten, styrke vækstmulighederne og sikre en mere stabil økonomi.

mail@tobiasehlig.dk